Miina Supisen kirjoittajakoulu, Kustannusosakeyhtiö Otava
Haluatko kirjailijaksi tai rakastatko muuten kirjoittamista? Kustannusosakeyhtiö Otava ohjaa kirjoittamisen polulle Miina Supisen kirjoittajakoululla. Podcastissa kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Miina Supinen puhuu luovasta elämästä, kirjoittamisen haasteista, onnistumisista ja häpeästä Suomen eturivin kirjailijoiden kanssa. ”Apuopettajina” toimivat mm. Jari Tervo, Miika Nousiainen, Riikka Pulkkinen ja Tommi Liimatta. Opi kaikkein parhaimmilta!
Untame podcast
Untame-tiedekollektiivin podcastissa pureudutaan ekokriisin juurisyihin ja aikamme syviin kysymyksiin. Ensimmäinen kausi, ”Paradigmojen liikuttajat”, keskittyy paradigmojen liikuttamiseen ja tarjoilee esimerkkejä omaehtoisesta toiminnasta kestävyysmurroksessa. Toinen kausi, ”Ihmisen paikka”, pohtii ihmisen roolia ympäristötiedon tuottajana. Uudella, kolmannella kaudella käsittellään maa- ja metsätalouksia. Vieraina on eri tieteenalojen asiantuntijoita. Untame podcast on Eevan ja Galinan käsikirjoittama ja juontama.
Syöpäsiskot, Eeva/A-lehdet
Syöpään sairastuneet kirjailijat, tutkijat ja ystävykset Astrid Swan ja Hanna Meretoja puhuvat Eevan viisaassa podcastissa sairaudesta, elämästä, kuolemasta ja lohdusta koskettavasti ja myös hauskasti. Poikkeuksellinen podcast on saanut innostuneen vastaanoton, ja se on arvioitu myönteisesti Helsingin Sanomissa sekä Maaseudun Tulevaisuudessa.
Ei jätetä lapsia yksin, SOS-Lapsikylä
SOS-Lapsikylän uudessa podcastissa palkittu kirjailija ja dokumentaristi Elina Hirvonen kohtaa tuttuja aikuisia, jotka ovat lapsena tai nuorena tarvinneet perheen ulkopuolisen aikuisen kannattelua. Podcastin laajempana teemana on se, miten jokaisen aikuisen pitää välittää muistakin lapsista kuin omistaan. Sarjan jaksot mukailevat SOS-Lapsikylän vuoden 2024 tärkeitä teemoja. Sarja on saanut myönteisen arvion Helsingin Sanomissa.
Tuottaja vastaa! Rinki Oy
Tuottajayhteisöjen palveluyhtiö Rinki Oy tarjoaa tällä podcastilla tuottajavastuullisille yrityksille pakkausten tuottajavastuun ABC:n. Pakkausten tuottajavastuu koskee lakimuutoksen jälkeen jopa 30 000 uutta yritystä Suomessa, ja podcast on keino kertoa hankalaksi mielletystä asiasta ihmisläheisesti ja selkeästi. Neliosaisen sarjan jälkeen tuottajavastuuasiat ovat kirkkaita kuin kierrätetty lasi.
”Pitääkö sinun kertoa 30.000 ihmiselle jotain monimutkaista ja vaikeaselkoista? Sano se podcastilla! Ja jos haluat, että joku myös kuuntelee podcastiasi, sano se ammattilaisten tekemällä podcastilla. Me mietimme maaliskuussa, miten kertoa monomuoveista, ekomodulaatiosta ja kierrätysmaksujen raportoinnista ilman, että kohderyhmämme nukahtaa. Ratkaisuksi osoittautui podcast-talo F-tuotanto Oy:n hunajaääninen pitkän linjan radiotoimittaja Outi Kaartamo. Arvostan itse ostajana sitä, että asiat tapahtuvat nopeasti, helposti ja avaimet käteen -periaatteella, ja tämä oli kyllä juuri sellainen projekti. Suorastaan onnittelen itseäni – erinomainen ostosuoritus!”
Anna Mäkelä, Viestintäpäällikkö, Rinki Oy
A niin kuin addiktio, A-klinikkasäätiö
A-klinikkasäätiön A niin kuin addiktio -podcastissa pohditaan, mikä tässä ajassa lisää riippuvuussairauksia. Ne koskettavat jollain tavalla meitä kaikkia henkilökohtaisesti: perheenjäsenenä, ystävänä tai työkaverina – tai vähintään ohikulkijoina kadulla.
Asta Lepän vieraana on riippuvuussairauksista kärsineitä sekä A-klinikkasäätiön asiantuntijoita. Onko häpeä jo hälvenemässä, ja riippuvuussairauksiin uskalletaan hakea apua? Mutta jäävätkö addiktoituneiden läheiset yhä yksin?”Halusimme podcastin avulla inhimillistää ja arkipäiväistää addiktioita ja vähentää stigmaa niiden ympärillä. Hyvin juonnettu ja toimitettu podcastkeskustelu on paljon enemmän kuin kirjoitettu sisältö. Podcastsarja F-tuotannon kanssa ylitti toiveemme. Podcast toi strategiamme täydellisesti esiin: saimme tutkittua tietoa ja asiantuntijuuttamme esiin, mutta myös kokemusasiantuntijat kuuluviin. Ilahduttavaa oli myös se, että Hesari nosti sarjan kuukauden suosituksiin ja toi erityisesti meidän omaa asiantuntijuuttamme esiin.”
Tarja Virolainen, Viestintäjohtaja, A-Klinikkasäätiö
Tässä iässä, Anna
Ikäsyrjintä, hormonit, seksi, deittailu, vanhemmuus, työelämän senioriteetin arvostus ja arvostelu. Mikä kaikki oikeasti muuttuu, kun nainen vanhenee? Tässä iässä on kuusikymppisiään viettävän Anna-lehden podisarjan siitä, kuinka naisen ikääntyminen on edelleen jonkinlainen tabu nuoruutta palvovassa yhteiskunnassa. Asta Lepän toimittamassa talk show’ssa vieraana ovat Laura Malmivaara, Sirpa Pietikäinen, Elina Knihtilä, Katja Ståhl, Sari Havas ja Kirsi Hytönen.
”Teimme F-tuotannon kanssa Tässä iässä -podcastin Anna-lehdelle loppuvuodesta 2023. Outi Kaartamon ja Jonna Tapanaisen kanssa oli inspiroiva työskennellä ja heidän ammattitaitonsa vakuutti. Suunnitelmat oli perusteellisesti tehty ja ideoitu ja he olivat perehtyneet Annan brändiin huolella. Yhteistyökumppaneina he olivat asiakasta kuuntelevia ja ymmärtäviä.”
Emma Koivula, päätoimittaja, Anna
Suuri rakkaushuijaus 2, Eeva/A-lehdet
Eevan supersuositun Suuren rakkaushuijauksen toisella kaudella pureudutaan elokuvien tuhoavaan vaikutukseen – mitä tulee rakkauteen ja parisuhteeseen. Voiko ihmissuhteessa olla koskaan onnellinen, jos tavoiteltavan parisuhteen malli on peräisin romanttisesta komediasta? Tässä podissa parisuhteiden Maija Poppanen eli Riikka Suominen vastaa myös kiperiin kysymyksiin parisuhteista.
”Suuri rakkaushuijaus -podcastin ensimmäinen kausi oli niin suuri menestys, että halusimme tehdä toisen kauden. Outi ja Jonna onnistuivat hienosti varioimaan ensimmäisen kauden teemaa. Heidän kanssaan työskentely on hauskaa, inspiroivaa ja helppoa. Voin vilpittömästi suositella heitä kaikkiin poditarpeisiin.”
Mari Paalosalo-Jussinmäki, päätoimittaja, Eeva ja Kauneus ja Terveys
Pienen kylän suuret suhteet, Apu
Tässä Apu-lehden dokumentaarisessa podcastsarjassa mennään maalle selvittämään, eroavatko ihmissuhteet pienillä paikkakunnilla isoista kaupungeista. Avun maakuntakirjeenvaihtajat tapaavat maallemuuttajia ja sinne jääneitä. Heiluvatko verhot aina, ohikulkiessa, millaista on olla kylän ainoa erilainen nuori ja tuoko yhteisö myös turvaa?
”Yhteistyö F-tuotannon kanssa oli kivaa ja mutkatonta. Sen lisäksi, että Outi ja Jonna ovat hauskoja, he ovat luovia ja fiksuja. Palautetta ja toiveita oli helppo antaa puolin ja toisin. Podcastien suunnittelu ja toteutus on todella ammattimaista ja työn jälki huolellista.”
Iina Artima-Kyrki, päätoimittaja, Apu
Totta vai tuubaa, Apu Juniori
Apu Juniorin Totta vai tuubaa? -podcastissa eskarilaiset ja koululaiset selvittävät kiperien tiedekysymysten avulla, kuka huijaa. Jaksojen asiantuntijoista toinen on oikea, mutta toinen vain master of juksu. Mutta tietääkö paraskaan ekspertti, miksi perheeseen tulee lisää vauvoja tai kumpi on parempi, planeetta vai tähti? Totta vai tuubaa julkaistiin myös Storytelissa, jossa se sai kuulijoilta arvosanaksi 4,3 tähteä.
”Yhteistyö F-tuotannon kanssa oli kivaa ja mutkatonta. Sen lisäksi, että Outi ja Jonna ovat hauskoja, he ovat luovia ja fiksuja. Palautetta ja toiveita oli helppo antaa puolin ja toisin. Podcastien suunnittelu ja toteutus on todella ammattimaista ja työn jälki huolellista.”
Iina Artima-Kyrki, päätoimittaja, Apu
Fanikortti 2, Yle Areena
Fanikortin toisella kaudella tutustutaan jalkapalloilijoihin, jotka ovat sinnikkyydellään ja taidoillaan rikkoneet lasikattoja ja maaliennätyksiä. Maailman parhaiden mimmifutareiden on pitänyt taistella peliajoista, palkkiosta ja arvostuksesta – ja heidän ansiotaan on, että naisten MM-kisat herättävät fudishuumaa nyt ympäri maapalloa.
Muina naisina, Naisjärjestöjen keskusliitto
Mitä on feministinen ulkopolitiikka? Siihen perehdytään tässä kaksiosaisessa Naisjärjestöjen keskusliiton podcastissa, jossa ääneen pääsevät niin NJK:n omat asiantuntijat kuin feministiseen ulkopolitiikkaan perehtyneet monialaiset ammattilaiset.
Suuri Rakkaushuijaus, Eeva/A-lehdet
Eeva-lehden oma podcast-sarja, jossa toimittaja Riikka Suominen ravistelee parisuhdenormeja ja pohtii vieraidensa kanssa, miten sadut ovat opettaneet meitä etsimään sitä väärää. Miksi nainen etsii pelastajaa ja eroa pidetään epäonnistumisena?
”Superammattilaisten kanssa on aina ihana tehdä töitä ja sellaisia Outi ja Jonna ovat. Suuri rakkaushuijaus -podcastin tekeminen oli selkeää ja sujuvaa ekasta viestistä alkaen – ja lopputulos on timanttia.”
Mari Karsikas päätoimittaja, sisältöpäällikkö, eeva.fi, A-lehdet
Homotutka, Yle Areena
Ylen podcastsarja, jossa kulttuurintutkija, miesmalli, nahkahomo ja palstaviljelijä Antti Kauppinen vie riemastuttavan räyhäkkäälle homo-odysseialle vaniljapatriarkaatin rautaisten normien tuolle puolen. Homotutkaa kuuntelemalla selviää, miksi vähemmistöille on tärkeää tuntea oma historiansa ja tietää, mihin perheeseen kuuluu. Kauppinen keskustelee vieraidensa kanssa myös siitä, miten eri queer-sukupolvet muuttavat maailmaa ja laventavat olemisen ja elämisen tapoja.
Meidän vuoro, Tehy
Tehyn podcastissa sote-alan ammattilaiset puhuvat kaunistelematta siitä, mitä työn haasteet, työaikajärjestelyt, jatkuva kiire, vuorotyöt ja haastavat asiakkaat todella tarkoittavat arjessa. Sarjassa käsitellään myös monimuotoisuuden kohtaamista, eettisiä kysymyksiä ja myös työn palkitsevuutta. Mutta toki myös sitä, miksi sairaalassa on niin paljon romanttista sutinaa?
Kaikkien lasten Suomi, Kansallinen lapsistrategia
Kansallisen lapsistrategian Kaikkien lasten Suomi -podcast-sarjassa pureudutaan teemoihin, joihin Suomessa pitäisi pureutua koko yhteiskunnassa paremmin: siihen, että YK:n lapsen oikeudet toteutuvat. Sarjassa asiantuntijat ja kulttuurivaikuttajat käsitteevät muun muassa lasten osallisuutta ja haavoittuvaa asemaa, suomalaista lapsuutta sekä perheen ja työn yhdistämisen hankaluutta.
Asta Leppä ja surujen Suomi, Yle Areena
Asta Lepän Suomi-sarjan toisella kaudella syvennytään mielenterveyden ongelmiin niin yksiön kuin rakenteiden näkökulmasta. Asta tapaa ihmisiä, jotka kamppailevat arjessaan diagnoosien ja hoitojen viidakossa. Mutta ketä suomalaisten huonovointisuudesta voi syyttää?
Kirjan tie, Suomen kustannusyhdistys
Suomen kustannusyhdistyksen podcast-sarja siitä, miten paljon työtä ja erilaisia ammattilaisia tarvitaan, että käsikirjoituksesta tulee kirja. Mitä tekevät kustannustoimittaja, kustantaja tai graafikko? Entä miten äänikirjalle valitaan sopiva lukija ja kuka määrittelee, mitä oppikirjaan tulee?
Fanikortti, Yle Areena
Ylelle miesten MM-kisojen 2022 alla tehty 11-osainen sarja jalkapallotähdistä, joista on esikuviksi muutenkin kuin huippu-urheilijoina. Koululaisille tarkoitetut tarinat kertovat, miten paljon sarjan futarit ovat tehneet töitä menestyksensä eteen ja millaisia esteitä he ovat voittaneet. He ovat myös osoittaneet, että on yhtä arvokasta olla kiltti ihminen ja reilu joukkuetoveri kuin koko maailman tuntema jalkapallotähti.
Nylon-Suomi, Yle Areena
Ylen Nylon Beat -kuunnelman oheen tehty minisarja, jossa ysärin kauneudet ja kauheudet kulkevat rinnan Nylon Beatin tarinan kanssa. Sarjassa aikakautta muistelevat muusikko Maija Vilkkumaa, rumpali ja sosiologi Jaana Lähteenmaa, tietokirjailija ja sosiaalipsykologi Katriina Järvinen sekä kulttuurintutkija Aino Tormulainen.
Sivumennen
Kahden lukutoukan intohimoinen ja feministinen, jo 2016 perustettu lukupiiri on Suomen ensimmäinen kirjapodcast, jonka uusia jaksoja odotetaan innokkaasti.
Helsinki Biennaali, HAM
Helsingin kaupungin taidemuseo HAMille tuotetussa podcastsarjassa pohditaan nykytaidetapahtuman merkitystä: viihtyisää Helsinkiä, vastuullisuutta ja viestiä kansainväliselle taidekentälle.
”F-tuotanto tuotti Helsinki Biennaalin podcast-sarjan keväällä 2021. Toimittaja Jonna Tapanainen perehtyi vahvalla toimittajan otteella aiheisiin itsenäisesti ja toteutti haastattelut superluotettavasti. Voin lämpimästi suositella.”
Jenni Kuisma-Dillemuth, Myynti ja yleisöt -yksikön päällikkö, HAM Helsingin taidemuseo
Kirjalliset ystävät, S&S
Kustantamo S&S:n kanssa tehdyssä podcast-sarjassa puhutaan kirjallisuuden herättämistä tunteista ja ajatuksista kirjailijoiden, kääntäjien, kustantajien ja muiden alan toimijoiden kanssa.
”Yhteistyö F-tuotannon kanssa on ollut mutkatonta ja hauskaa. Tärkeintä on kuitenkin ollut se, että voimme luottaa ohjelman toimittajan ammattitaitoon ja laajaan yleissivistykseen, jolloin sisällöistä tulee aina timanttia.”
Viestintä- ja markkinointipäällikkö Johanna Forss
Laumasuoja, S-ryhmä
S-ryhmän Yhteishyvän kanssa yhteistyössä tehty podcast-sarja nuorten mielen hyvinvoinnista pandemian aikana.
”Laatu on meille tärkeää, ja yhteistyöhön löytyi nopeasti oikea kunnianhimon taso. F-tuotannolle kiitokset myös huimasta substanssiosaamisesta ja syvällisestä perehtymisestä aiheeseen tiukassa aikataulussa. Podcastin aihe oli vakava, mutta lopputulos on sopiva yhdistelmä syvällisyyttä ja kepeyttä. Lisäpisteet yhteistyön tunnelmasta: meillä oli hauskaa.”
Niina Leino, Sanoman sisältömarkkinointi
Asta Leppä ja köyhä Suomi, Yle Areena
Asta Lepän Yle Puheella ja Yle Areenassa julkaistu sarja avaa rakenteita vähävaraisuuden takana. Asta palkittiin sarjasta Amnestyn Kynttiläpalkinnolla 2021. Palkitsemisen perusteissa mainittiin, että radiodokumenttisarja on tärkeä ihmisoikeusteko: kattava ja monipuolinen kuvaus 2020-luvun köyhyydestä.
Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen, Yle Areena
Yle Puheella ja Yle Areenassa kolme vuotta pyörinyt rakastettu feministinen talk show, jossa ei säästelty patriarkaattia eikä juontajia.