Miten tehdään rakastettu podcast? No, podcastin menestysresepti on melko yksinkertainen: podcastissa on vetävä alku, ajatuksia herättävä keskikohta ja seuraavan jakson pariin houkutteleva loppu – mutta miten siihen päästään?
1. Teeman rajaaminen. Pelkkä laaja teema ei riitä, vaan podcastissa pitää olla myös näkökulma ja aihe, joka kantaa koko sarjan läpi.
2. Aiheen käsittely. Tehdäänkö intiimi haastattelupodcast, kerrotaanko jonkun ihmisen tarina monologina vai pyöreän pöydän keskustelu? Voisiko jakso alkaa monologilla, laitetaanko loppuun neuvokkiosuus. Toimisiko featurejuttumainen konsepti vai nojataanko dokumentaariseen kerrontaan? Mietitään, voisiko podcastissa olla useampia osuuksia.
3. Sävyn ja tyylin hakeminen. Hyvä juontaja ei ole vain “oma itsensä” vaan luo halutun tunnelman aidolla läsnäololla, tarkoilla pohdinnoilla ja vieraiden hedelmällisellä kohtaamisella. Podcastin tyyli voi myös vaihdella osioiden välillä sujuvasti matalalta korkealle ja takaisin.
4. Konseptin luominen. Podcastsarjassa jaksot ovat toistensa persoonallisia sisaruksia, ja konsepti on sama läpi koko sarjan. Silloin podi on tunnistettava jaksosta toiseen.
5. Käsikirjoittaminen. Podcast käsikirjoitetaan, siis kokonaan. Improvisoinnille voi jättää toki tilaa, mutta kirjoittaminen on myös ajattelemista. Hyvin ajateltu kuuluu podcastissa, ja taitava juontaja osaa juontaa niin, ettei teksti kuulosta luetulta.
6. Tiivistäminen ja huolellinen editointi. Hyvässä podcastissa on vain se, mikä sinne kuuluu. Aiheesta allikkoon siirtyminen on harvoin perusteltua, ja sisäpiirivitsit naurattavat yleensä vain kourallista ihmisiä.
7. Äänisuunnittelu. Podia varten sävelletty taustamusiikki ja tunnari tekevät siitä vähän maagisemman. Musiikkia voi käyttää tunnelman luomiseen ja eri osioiden erottamiseen ilman, että podin rytmi katkeaa. (Kuuntele vaikkapa A niin kuin addiktio -podcastin musiikkia!)
Outi / Äffä