Kaikki voittavat, kun podcast ei pyri ärhäkkääseen vastakkainasetteluun vaan rakentaa dialogia yksilöiden välille, kirjoittaa kulttuurintutkija ja Homotutka-podcastin juontaja Antti Kauppinen.
Monimuotoisuuden kohtaaminen vaatii toimittajalta aina avoimena olemista. Kyse ei ole siitä, mitä saa sanoa, vaan miten asia on kysyttävä. Hyvät kysymykset ovat toteamista parempi väline toimivalle dialogille. Tästäpä syystä juurikin podcast on muotona paras mahdollinen väline avoimeen nykyaikaiseen monimuotoisuuteen.
Siinä missä yrityksen turvallisemman tilan säännöt taipuvat tässä monipaikkaistuvan työn arjessa ihan jo avokonttoridesibelien vähentämisestä binäärivessojen sukupuolineutraaliuttamiseen, niin monimuotoisuuden pohtiminen osaksi toimintaa on isompi prosessi. Se tulee huomiota kaikessa toiminnassa, myös siinä miten töissä puhutaan vaikka eri sukupuolista tai seksuaalisuudesta. Ääneen sanottu vaikuttaa aina ilmapiiriin ja asenteisiin. Siksi on erittäin tärkeää, että myös podcasteissa taidetaan sensitiivinen kielenkäyttö. Podcast on yleisön koosta huolimassa aina julkista puhetta.
Kuva: Yleisradio
Monimuotoisen podcastin tekemiseen F-tuotanto oli minulle paras kumppani. Kaikessa tekemisessä tänä päivänä korostuu ammattitaito ja oikea-aikaisuus. Hyvä tahto on kiva lähtökohta, mutta lämmittää yhtä paljon kuin pakkasella housuun lirahtanut pissa. F-tuotannon kanssa työskennellessäni opin, miten vaikeistakin aiheista voidaan jutella haastateltavan kanssa turvallisesti ja rakentavasti, kun kysymykset on huolella tehty ja haastateltavan kanssa on tarpeeksi perinpohjaisesti mietitty yhdessä asiat halki.
Moninaisuudessa voittavat kaikki. Moninaisuutta kunnioittava kaikille turvallisempi tila näkee jokaisen yksilöllisenä. Kaikki voittavat, kun podcast ei pyri ärhäkästi vastakkain asettelemaan vaan rakentaa dialogia yksilöiden välille.
Maailmaa ei rakenneta kerralla valmiiksi. Mutta ammattitaitoinen oman alan monimuotoisuutta avaava podcast on hyvä väline niin asiakasrajapinnan kanssa käytävään keskusteluun kuin b-to-b-viestinnän käyttöön.
Antti Kauppinen / Homotutka-podcastin juontaja, kulttuurintutkija